Yusuf KAMBUR
Köşe Yazarı
Yusuf KAMBUR
 

RAMAZAN VE DOĞRULUK HER ZAMAN DOĞRULUK

“…O hâlde, Allah’tan gelen hükümleri çiğnemekten sakının ve emirlerini can kulağıyla dinleyin!  Unutmayın ki Allah, bile bile günah işleyen bir toplumu doğru yola iletmez.” (Maide: 5/108) (Bile bile günah işleyen/yoldan çıkmış/ilahi emirleri çiğneyen/başına buyruk/fasıklar güruhunu) doğru yola ulaştırmaz… Ramazan on iki aydan bir ay, Namaz günde beş vakit, Hac ömründe bir defa, Zekât malın kırkta biri… Doğruluk her zaman, her yerde, her işte, herkese Farz… Her Müslümana Farz-ı Ayın… Yani “olmazsa olmaz.” Namaz gibi, oruç, zekât, hac gibi… Oruçta doğruluk, hacda doğruluk, namazda doğruluk, zekâtta doğruluk, düşüncede/ özde doğruluk, sözde doğruluk, gözde doğruluk, eylemde doğruluk… İtikatta doğruluk, ibadette doğruluk, itaatte doğruluk, siyasette doğruluk, ticarette doğruluk, zanaatta doğruluk, kanaatte doğruluk… “Rabbimiz Allah’tır deyip dosdoğru olanlar var ya…” Sağlam ve sahih bir imandan sonra hayatın tümünde Doğruluk ve dürüstlük sergileyenler… Bundan kolay ne var ki ey Hatip! Tam işin ehline geldin. Dosdoğru birini arıyordun işte buldun. Merhum Akif gökte arıyordu sen yerde buldun onu… Evvel Allah “Peygamberlerden sonra ben gelirim. Hayatta hiç yanlış işim olmaz(!)” Hiç yanlış işim olmaz!!! Gün gelir düşünürsün yok benden takva adam, Gün gelir bakarsın ki, bir eser yok takvadan, Bugün her şey yolunda, fışkırmakta güzellikler, Bir bayram havası, galiba yok oldu rezillikler, İşte oldu iş tamam, ben de kemale erdim derken, Şeytana yem olursun, şeytanı yendim derken.  (Y.K) “Denenmemiş iman hali ya da cehaletin yaman hali…” Biraz servet, biraz şehvet, biraz şöhret, biraz ilgi, biraz yetki, biraz imkân, biraz fırsat, biraz makam… “Emrolunduğun gibi dosdoğru ol!” “Emrolunduğun gibi…” “Dosdoğru ol!” -Ailede terör estirmek yok, fiili şiddet bir yana sözlü hakaret bile yok, ima yoluyla bile, işaret yoluyla bile yok. “Gönül kırmak Kâbe’yi yıkmak gibidir.” -Toplumsal hayatta yalan, hile hurda, kandırma, aldatma, adam çarpma yok. “Bizi aldatan bizden değildir.” İslâm halkasını/nişanını boynundan çıkarmıştır… -Sözde yalan yok, yalan yeminle mal satmak yok, dini alet ederek ticaret yok, ayıplı malı kusursuz gösterip sonra da “satılan mal geri alınmaz” yok. Fahiş fiyatla mal satmak yok. “Müslüman, dilinden ve elinden Müslümanların zarar görmediği kimsedir.” -Zamandan çalmak yok, namazdan çalmak yok, maldan çalmak yok, kaliteden çalmak yok, başkasının hakkından çalmak yok, her telden ayrı çalmak yok, izinsiz kapı çalmak yok! Çalmak yok… “Emrolunduğun gibi dosdoğru ol!” Sahi, neyle emrolunduk ki? “Elif lam mim. İşte Kitap! İşte Kur’an!” “(Ya sin) Ey insan! Ey Peygamber! Hikmetle dolu Kur’an’a yemin olsun ki, Sen gönderilen peygamberlerdensin. “Dosdoğru yol üzerindesin” Dosdoğru bir Müslüman olmak için “Kur’an ve Sünnete” sımsıkı yapışmak gerek… Gerisi laf-ı güzaf… Ramazan ve doğruluk, her zaman doğruluk… “… Orucu farz kıldık ki, takvaya ulaşasınız.”
Ekleme Tarihi: 11 Nisan 2022 -Pazartesi

RAMAZAN VE DOĞRULUK HER ZAMAN DOĞRULUK

“…O hâlde, Allah’tan gelen hükümleri

çiğnemekten sakının ve emirlerini can kulağıyla dinleyin! 

Unutmayın ki Allah, bile bile günah işleyen

bir toplumu doğru yola iletmez.”

(Maide: 5/108)

(Bile bile günah işleyen/yoldan çıkmış/ilahi emirleri

çiğneyen/başına buyruk/fasıklar güruhunu) doğru

yola ulaştırmaz…

Ramazan on iki aydan bir ay, Namaz günde beş vakit,

Hac ömründe bir defa, Zekât malın kırkta biri…

Doğruluk

her zaman, her yerde, her işte, herkese Farz…

Her Müslümana Farz-ı Ayın…

Yani “olmazsa olmaz.”

Namaz gibi, oruç, zekât, hac gibi…

Oruçta doğruluk, hacda doğruluk, namazda doğruluk,

zekâtta doğruluk, düşüncede/ özde doğruluk, sözde

doğruluk, gözde doğruluk, eylemde doğruluk…

İtikatta doğruluk, ibadette doğruluk, itaatte doğruluk,

siyasette doğruluk, ticarette doğruluk, zanaatta doğruluk,

kanaatte doğruluk…

“Rabbimiz Allah’tır deyip dosdoğru olanlar var ya…”

Sağlam ve sahih bir imandan sonra hayatın tümünde

Doğruluk ve dürüstlük sergileyenler…

Bundan kolay ne var ki ey Hatip! Tam işin ehline geldin.

Dosdoğru birini arıyordun işte buldun. Merhum Akif gökte

arıyordu sen yerde buldun onu… Evvel Allah

“Peygamberlerden sonra ben gelirim.

Hayatta hiç yanlış işim olmaz(!)”

Hiç yanlış işim olmaz!!!

Gün gelir düşünürsün yok benden takva adam,

Gün gelir bakarsın ki, bir eser yok takvadan,

Bugün her şey yolunda, fışkırmakta güzellikler,

Bir bayram havası, galiba yok oldu rezillikler,

İşte oldu iş tamam, ben de kemale erdim derken,

Şeytana yem olursun, şeytanı yendim derken.  (Y.K)

“Denenmemiş iman hali ya da cehaletin yaman hali…”

Biraz servet, biraz şehvet, biraz şöhret, biraz ilgi,

biraz yetki, biraz imkân, biraz fırsat, biraz makam…

“Emrolunduğun gibi dosdoğru ol!”

“Emrolunduğun gibi…”

“Dosdoğru ol!”

-Ailede terör estirmek yok, fiili şiddet bir yana sözlü

hakaret bile yok, ima yoluyla bile, işaret yoluyla bile yok.

“Gönül kırmak Kâbe’yi yıkmak gibidir.”

-Toplumsal hayatta yalan, hile hurda, kandırma, aldatma,

adam çarpma yok. “Bizi aldatan bizden değildir.” İslâm

halkasını/nişanını boynundan çıkarmıştır…

-Sözde yalan yok, yalan yeminle mal satmak yok,

dini alet ederek ticaret yok, ayıplı malı kusursuz

gösterip sonra da “satılan mal geri alınmaz” yok.

Fahiş fiyatla mal satmak yok.

“Müslüman, dilinden ve elinden Müslümanların

zarar görmediği kimsedir.”

-Zamandan çalmak yok, namazdan çalmak yok, maldan

çalmak yok, kaliteden çalmak yok, başkasının hakkından

çalmak yok, her telden ayrı çalmak yok, izinsiz kapı

çalmak yok!

Çalmak yok…

“Emrolunduğun gibi dosdoğru ol!”

Sahi, neyle emrolunduk ki?

“Elif lam mim. İşte Kitap! İşte Kur’an!”

“(Ya sin) Ey insan! Ey Peygamber!

Hikmetle dolu Kur’an’a yemin olsun ki,

Sen gönderilen peygamberlerdensin.

“Dosdoğru yol üzerindesin”

Dosdoğru bir Müslüman olmak için

“Kur’an ve Sünnete” sımsıkı yapışmak gerek…

Gerisi laf-ı güzaf…

Ramazan ve doğruluk, her zaman doğruluk…

“… Orucu farz kıldık ki, takvaya ulaşasınız.”

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberguven.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.