Yurtseven, tekneyle Karadeniz’de belgesel çekecek

Karadeniz’in tamamını dolaşacak ilk yelkenli tekne önümüzdeki günlerde yola çıkacak. Rizeli işadamı Kadir Yurtseven ve iki arkadaşı, Türkiye’nin kıyılarının ardından Gürcistan, Rusya, Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan’a giderek Karadeniz’de yaşayan 6 ülkenin ortak yemeklerini, sanat ve kültürünü anlatan bir belgesel çekecek.

Kaledonya’da 60 gün

Latince “dağ kırlangıcı” anlamına gelen Kaledonya adlı yelkenli ile 60 gün boyunca yaklaşık 2 bin mil yapmayı planlayan denizciler, böylece Karadeniz’in tamamını dolaşacak. Kaledonya mürettebatının amacı Karadeniz’deki kirlenmenin önlenmesi ve bu tür bir seyahate uygunluğunun kanıtlanması.

Deniz tutkunları mavi tur için daha çok Ege ve Akdeniz’i tercih ederken, ilk kez bir yelkenli tekne ile 3 denizci, Karadeniz’in tamamını dolaşacak. Rizeli işadamı Kadir Yurtseven, çocukluğundan beri Karadeniz’in tüm kıyı şeridini görme hayalini gerçekleştirmek için 2 denizci ile birlikte 1 Haziran’da yola çıkacak. 11 metrelik Kaledonya adlı teknesiyle çıkacağı yolculukta Kadir Yurtseven’e belgesel ve film yapımcısı Bahadır Eren ve Mücahit Yolyapan eşlik edecek. Karadeniz’in yelkenli ile gezilebilecek kadar güzel bir deniz olduğunu kanıtlamak için böyle bir yolculuğa çıkacaklarını söyleyen Kadir Yurtseven, mitolojideki Argonatların yolculuğu dışında bir yelkenli seyahatinin bilinmediğini belirtti.

Yurtseven, “6 ülkenin paylaştığı Karadeniz, sadece savaşlarla ve gerginliklerle hatırlanmamalı. Bu denizin kıyılarında eşsiz güzellikler, görülmeye değer kültürler ve ortak bir miras bulunuyor. Farklı ülkelerde olmasına rağmen ortak yemekleri vardır Karadeniz’in. Bizdeki pidenin çok benzerini Abhazya’da ‘haçapuri’ olarak bulursunuz, ya da Rize’deki peyniri Gürcistan’da. Mantımız ‘hinkali’ olarak karşınıza çıkar” diye konuştu.

“Karadeniz kirlendi”

Yurtseven, “Karadeniz tüm insanlığa hediyedir. Biz de bu hediyenin kıyılarında yaşayan insanların belgeselini çekerek görevimizi yapacağız. Türkiye’nin ardından Gürcistan, Rusya, Kırım, Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan üzerinden döneceğiz. Bu deniz son yıllarda çok kirlendi. Oysa dünyanın en çok türdeki balığı Karadeniz’den çıkar. Kirliliği hatırlatmak ve kurtarılması için harekete geçilmesini amaçlıyoruz” dedi.

Yapımcı Bahadır Eren ise, “Destancılardan hikayelerini dinleyeceğiz, savaşlarda yakınlarını kaybedenlerin acılarına ortak olacağız. Karadeniz’in tamamını dolaşırken kalıcı bir eser ortaya koyarak ortak kültürü hatırlatacağız” dedi.

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul