Vali Çeber, Selden Hasar Gören ve Onarılan Okulda

2021 yılının Ağustos ayında yaşanan sel felaketinde Elmalı Köyü İlk/Ortaokulunun bahçesi zarar görerek okulun ön kısmında heyelan meydana gelmişti. Bu yıl 6 Eylül'de başlayan eğitim öğretim sezonu öncesinde yapılan incelemelerin ardından heyelanın risk boyutu değerlendirilerek okulda eğitim öğretime başlanmama kararı alınmıştı. Okulun çöken istinat duvarının yerine 16 metre yüksekliğinde 30 metre genişliğinde 2 kademeli duvar yapılırken, derenin kenarındaki okulun bahçesi ise tel örgülerle çevrilerek öğrencilerin güvenliği sağlanarak eğitim öğretim yeniden başladı.

43 öğrencinin eğitim gördüğü okulun ilk gününde Rize Valisi Kemal Çeber ve Belediye Başkanı Rahmi Metin öğrencileri yalnız bırakmadı. Okulu ziyaret enden Vali Çeber, sınıfları tek tek gezerek öğrencilerle sohbet etti ve öğretmenlerle bir arya gelerek okul hakkında bilgiler aldı.

Vali Çeber, burada yaptığı açıklamada duvarı çöken okulun zemininde gerekli çalışmaların yapıldığını ve ardından okulun hizmete açıldığının belirterek, “Yaşanan heyelanlarda bu okulun önünde büyük bir heyelan olmuştu. Burayı en sağlıklı şekilde yapabilmek için çalışmalarınızı yürüttük. Burada önce çok detaylı jeolojik etütler yaptık. Sadece kayan yer mi yoksa alanın bütününde mi bir risk var diye araştırma yaptık. Üniversitemizi de konuya dahil ederek tespitlerimizi neticelendirdik ve burada belki de Türkiye'de az örneği olabilecek nitelikte bir duvar yaparak tedbir aldık.

Burada 2 kademeli bir duvar yapıldı. Yaklaşık 1,5 milyon liraya yakın bir maliyet oluştu. Gördüğünüz yüzeyin altına doğru oldukça derin bir duvar var. Bu sayede okul bahçesi de yarı yarıya büyüdü. Çocuklarımızın çok daha güvenli bir okulu ve çok daha geniş bir bahçeleri oldu. Duvarla birlikte okulun genel bakımını da yaptık. Geçen yıl öğrencilerimize başka bir okulda eğitim verdik, bugün itibarıyla de okulumuzu hizmete açtık. Artık çok daha sağlıklı ve güvenli bir okulda öğrencilerimiz eğitim alıyor“ dedi.

Yapmış olduğu açıklamalarda Köy Yaşam Merkezlerine de değinen Vali Çeber, “Mili Eğitim Bakanımızın “Köy Yaşam Merkezleri” diye yeni bir projesi var. Rize’de de 13 tanesinin açılışını yaptık. Köy okullarını canlandırmak istiyoruz. Bu okullarımızdan açılabilecek durumda olanları tekrar kullanılır hale getirerek, taşımalı eğitimin getirdiği risklerden çocuklarımızı korumayı ve köylerimizi yeniden canlandırmayı istiyoruz.  Henüz açamayacak olduğumuz okullarımızı da Köy Yaşam Merkezleriyle canlandırmak istiyoruz” dedi.