RTEÜ ve KTÜ’nün Ticarileşen İlk Patenti Oldu

Üniversitenin Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Faiz ile lisansüstü öğrencisi Mehmet Ziya Hacımurtazaoğlu ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaşar'ın buluşçu olduğu "Oluşan vücut izlerinin 4'-hidroksiantosiyanin bileşiği ile boyanarak görünür hale getirilmesi" başlıklı İtalya Tescilli uluslararası buluşun ticarileşmesi için imzalar atıldı. Söz konusu buluş Üniversitemiz Lisansüstü Eğitim Enstitüsünde “Ninhidrin'in gözenekli yüzeylerde vücut izi tayininde kullanılması ve gözeneksiz yüzeylerde uygulanan süper glu yöntemi ile oluşan vücut izlerinin ant ile boyanarak görünür hale getirilmesi” başlıklı yüksek lisans tezi çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılmıştır. Ortaya konan ve ticarileşmesi için imzaların atıldığı bu ürün, kriminal olayların aydınlatılmasında ve parmak izlerinin belirlenmesinde kullanılacaktır.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Senato Salonu’nda düzenlenen protokol imza törenine; Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, KTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Akif Cinel, Prof. Dr. Halil İbrahim Okumuş, Prof. Dr. Cemil Rakıcı ile buluşun sahibi öğretim üyeleri; Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Faiz ile lisansüstü öğrencisi Mehmet Ziya Hacımurtezaoğlu ve KTÜ Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaşar ve Gençtürk Group Firması yetkilileri katıldı.

Toplantıda, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, ile firma yetkilisi ve buluş sahibi öğretim üyeleri bir konuşma gerçekleştirdiler.

Rektör Karaman konuşmasında, “Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi olarak araştırma geliştirmeye çok fazla önem vermekteyiz, bu konuda öğretim üyelerimizin önünü açmakta ve onları desteklemekteyiz. Vermiş olduğumuz bu destekler dolayısıyla da son yıllarda Üniversitemizin uluslararası yayın ve proje sayısı ile ulusal ve uluslararası patent sayısı artmaktadır. Şu anda Üniversitemizin 23 patenti ve 7 faydalı modeli bulunmaktadır. Bugün burada attığımız imza ile hem Karadeniz Teknik Üniversitesinin hem de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinin ilk defa bir patenti ticarileşmiş olmaktadır. Her ne kadar bütün patentlerin temel amacı ülkemizin gelişmesine ve ekonomisine katkı sunmak için ticarileşmek olsa da maalesef dünyada ve ülkemizde patentlerin ticarileşme oranı binde üçtür. Bugün ticarileşmesi için imza attığımız bu patent, kriminal olaylarda kullanılan parmak izi, vücut izi boyasının üretilmesi ile ilgilidir. Ülke olarak biz bu boyayı ithal ediyoruz. Artık bundan sonra Gençtürk Group Firması bu boyayı üretecek ve yurt içi ile yurt dışı piyasasına satacaktır. Söz konusu patentin, ülkemizin iki güzide üniversitesi olan Karadeniz Teknik Üniversitesi ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinin ortak bir çalışmasının ürünü olması ile ithal edilen bir ürünü üretecek olmamız ve Sayın Cumhurbaşkanımızın milli ekonomi hamlesine katkı sunacak olması açılarından da ayrıca önemlidir. Ticarileşmesi için bugün burada imza attığımız bu buluşun ortaya çıkmasındaki katkıları dolayısıyla Fen Edebiyat Fakültemiz Kimya Bölümü Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Özlem Faiz, lisansüstü öğrencimiz Mehmet Ziya Hacımurtazaoğlu ve KTÜ Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaşar ile ürünün ticarileşmesi için destek veren Gençtürk Group Firması yetkililerine ayrı ayrı teşekkür ediyor, ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.