Rize'de Tarıma Zarar Veren Böcek Çalıştayı




Rize Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Ticaret Borsası, Batum Shota Rustaveli Üniversitesi, Bozok Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ortaklığıyla Ticaret Borsası'nda gerçekleştirilen

"Ricaniasimulans Böceği Zararları Çalıştayı"nda Doğu Karadeniz'de tarımsal ürünlere ciddi zararlar veren böcek türüyle mücadele konusu ele alındı.

Rize Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şafak Bulut, çalıştayda yaptığı konuşmada, Artvin'den Trabzon sahiline kadar ve özellikle Rize'deki bitki örtüsünü etkisi altına alan zararlı böceklerin 2007 yılından itibaren görülmeye başladığını belirtti.

Bölge halkından sürekli şikayetler geldiğini ifade eden Bulut, "Şikayetler sonrası bakanlık nezdinde çalışmalar başlattık. Bütün bu çalışmalar sonucunda ilimizde bulunan kelebek zararlısının homoptera takımından ricaniidae familyasına bağlı ricaniasimulans olduğu tespit edilmiştir. Bu zararlının yok edilmesi noktasında düzenlediğimiz çalıştaydan çıkacak sonuç çok önemli yol gösterici olacaktır" dedi.

Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaban Güçlü ise bölge için çözüme kavuşturulması gerektiğini vurgulayarak, "Böceklerin vücutları genel olarak açık gri renktedir. Yumurtalarını konukçularının kabukları içine bırakırlar. Özellikle tek yıllık sebze ve yabancı otlardan beslenerek kurumalarına neden olurlar. Eğer bu kelebeklerle mücadele edemezsek çayın suyunu emip kurumasından dolayı çayda kalite ve verimin düşmesine sebep olacaklar. Bu kelebekler üreticinin, sanayicinin ve ülke ekonomisinin zarar etmesine neden oluyor" diye konuştu.

Yetkililer çalıştaydan çıkacak sonunca göre mücadele yöntemi belirleyecek.