Rize'de İnternet Medyacılığı Eğitim Semineri

Rize Valisi Nurullah Çakır, "Yanlış yazılmış bir tweetin ya da haberin getireceği sonuçları düşünmeliyiz. Yavrularımızı, gençlerimizi yanlışa sürükleyebilecek, birlikteliğimizi ve huzurumuzu bozabilecek hareketlerden kaçınmalıyız" dedi.

Vali Çakır, burada yaptığı konuşmada, teknolojinin gelişmesiyle sosyal medya ve internet haberciliği kavramlarının hayatımıza yoğun bir şekilde girdiğinin görüldüğünü söyledi.

Türkiye'nin son dönemde yaşadığı süreçle sosyal medyanın özellikle son bir ayda yükselişe geçtiğini ifade eden Çakır, "Jest ve mimiklerin, söylenenlerin şaka mı yoksa gerçek mi olduğunu, sıcak iletişimle daha iyi anlayabiliriz. Sanal dünyada ise bunları ölçmek daha zordur" diye konuştu.

Çakır, bu ülkede yaşayan insanların aynı huzuru ve birlikteliği daha güçlü şekilde geleceğe taşıması için herkese sorumluluk düştüğünü vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Haberciliğin gazetecilik boyutunda gösterilen hassasiyet neyse, televizyonculuk boyutunda gösterilen hassasiyet neyse Twitter veya Facebook kullanırken de aynı hassasiyeti göstermeliyiz. Sosyal medyanın habercilik değerinin olduğunu ve bunda etkileşim değerinin yüksek olduğunu dikkate alarak hepimizin sorumluluk bilinci içerisinde olması gerekiyor. Bu işi profesyonel anlamda yapanların öncelikle hissetmesi gerekiyor. Özellikle hem süreç itibariyle bugünlerde, belki de gelecekte yine bir kısım yanıltıcı olabilecek ya da yanıltıcı olma ihtimali olabilecek hususlara karşı, öncelikle bu işi meslek olarak yapanların hassas davranmaları gerekir."

Çakır, cinayetin sadece tetiği çekmekten ibaret olmadığını belirterek, birilerini yanlış bir suça teşvik edecek haberciliğin başlangıcının da vicdani bir sorumluluk taşıdığına dikkati çekti. Vali Çakır, "Yanlış yazılmış bir tweetin ya da haberin getireceği sonuçları düşünmeliyiz. Yavrularımızı, gençlerimizi yanlışa sürükleyebilecek, birlikteliğimizi ve huzurumuzu bozabilecek hareketlerden kaçınmalıyız" ifadelerini kullandı.

Seminer, Online Medya Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Sakın'in sunumunun ardından sona erdi.

Dernek binasındaki seminere, Vali Çakır'ın yanı sıra Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Trabzon İl Müdürü Sadettin Kaşıkçı, 53 Gazeteciler Derneği Başkanı Mustafa Bayrak ve internet haberciliği yapan gazeteciler katıldı.