Restorasyonu Yeni Tamamlanan Akmescit Köyü Camii Yandı

Pazar İlçe Müftülüğüne bağlı Akmescit (Aranaş) köyü camii yakın zamanda restorasyonun tamamlanarak yeniden ibadete açılmıştı. Yangının yıldırım düşmesinden kaynaklandığı sanılıyor.

2 milyon 400 bin TL bedel ile ihale edilen caminin restorasyon çalışmaları 1 yıllık sürede tamamlanıp kısa süre önce ibadete açılmasından sonra yıldırım düşmesi sonucu tamamen yanması büyük üzüntü yarattı.

Caminin ibadete açılışında, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanmış olan restorasyon projesi kapsamında, caminin; dış cephe duvarlarının mekanik temizlemesi, orijinal taşlarının ortaya çıkartılarak derzlerinin yapılması, minber, vaaz kürsüsü, son cemaat alanı, ahşap yapıların onarımı, mihrabın onarımı, kalem işi süslemeler ortaya çıkartılarak ilk dönem haline döndürülmesi, elektrik ve yangın tesisatı, paratoner sistemi, ısıtma ve ses sistemi, halı yenileme, çevre düzenlemesi ve şadırvan imalatları yapılmıştı.

Akmescit Camii'nin tarihçesi:

Kare ebat şeklinde, geleneksel taş ve ahşap mimarisiyle inşa edilen tarihi caminin, Miladi 1880-1885 yılları arasında Tevfik Efendi (Telatar) tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Cami, dönemin taş ve ahşap ustalarının el emeği ve titiz işçiliği ile yapılmış, taş ve ahşabın mükemmel uyumunun nadide örneklerinden birini sergilemektedir. Harim beden duvarlarındaki beyaz zemin üzerine sarı, mavi, kırmızı, siyah ve yeşil renkte olan kalem işi sanatsal süslemeler, genelde bitkisel objeler şeklindedir. Namaz kılınan harim katının altında eskiden medrese olarak kullanılan bir alan bulunmaktadır. Akmescit Camii, korunması gereken kültür varlığı olarak 2011 yılında tescil edilmiş ve Aranaş Camii olarak da biliniyordu.