Pazar’da Sarıkamış Şehitlerini Anma Programı Düzenlendi

Pazar’da ilk kez Kaymakam Selçuk Aslan tarafından gerçekleştirilen ve vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği köyün şehitlik alanındaki saygı yürüyüşü ile anma programına Kaymakam Selçuk Aslan, Belediye Başkanı Ahmet Basa, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Seyis, kurum amirleri, siyasi ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, askerler ile öğrenciler katıldı.

Kaymakamlık önünden araçlarla Şehitlik Köyüne hareket edildi. Ardından köy merkezinden şehitliğe saygı yürüyüşü yapıldı. Şehitlik alanında Saygı duruşu ve İstiklal marşı ile başlayan törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Kız Meslek Lisesi Edebiyat öğretmeni Abdullah Küldöken yaptı.

İlçedeki din görevlilerince şehitlerin ruhları için okunan üç hatimin duası ilçe Müftüsü Vedat Başsan tarafından icra edildi.

Kaymakam Aslan burada yaptı konuşmada, şunları söyledi:
“Bugün, Sarıkamış Muharebeleri’nde kutsal vatan topraklarını müdafaa etmek uğruna canını seve seve feda ederek şehit düşen kahraman vatan evlatlarını, ebediyete intikallerinin 99’uncu yıl dönümünde, bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz. Üzerinde bulunduğumuz bu alanda 1. Dünya savaşının farklı bir cephesini oluşturmaktadır. 3. Ordu 37. Tümenin 8. Piyade alayının konuşlanarak oluşturduğu bu savunma hattında Şubat 1916 başlarında büyük bir muharebe cereyan etmiş, binlerce şehit verilmiştir ve bu şehitlerimiz bulunduğumuz alanda cephe boyunca topluca defnedilmişlerdir. Denizden de savaş gemisi ile desteklenen Rus saldırıları karşısında maalesef savunma hattımız bozularak 4 Mart 1916’da Pazar düşman işgaline uğramıştır. Rize ilimizin Çanakkale’si, Sarıkamış’ı olarak değerlendirebileceğimiz bu alana daha fazla ilgi göstererek ihya etmek biz torunların borcudur. Sarıkamış’ta soğuk ve acıyla yazılan destanın 99. Yılında tüm şehitlerimize rahmet diliyor manevi huzurlarında tazimle eğiliyorum.”

Anadolu Öğretmen Lisesi Edebiyat öğretmeni Kamil Görmüş ve aynı okulun öğrencisi Elif Kalender ise günle ilgili şiir okudular. Ardından kompozisyon yarışmasında birinci olan kompozisyon okundu.
TOKİ Ortaokulu Müzik öğretmeni Hatice Uğur ile Haberal Ortaokulu Müzik öğretmeni Zeki Şen’de Sarıkamış Ağıtlarını icra etti.

Rize İl Jandarma Komutanlığı tören kıtası tarafından yapılan saygı atışı ile program sona ererken, yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı programın katılımcılarına Pazar Kaymakamlığınca kumanya dağıtıldı.

Programa katılanların Şehitlik Köyüne gidiş ve dönüşlerinin sağlanması için araç ihtiyacı Pazar Belediye Başkanlığı ile Şoförler Odası Başkanlığınca karşılandı.




 








































267 ADET FOTO