Pazar'da Samsun Müftüsü Öztürk'ten İnsanlık Konferansı



İlçe Müftülüğünün düzenlemiş olduğu Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Pazar Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda Öztürk’ün konuşmacı olarak katıldığı Hazreti Muhammed'in insana, insanın onuruna ve haysiyetine verdiği değerin topluma yeniden anlatılması amacıyla belirlenen tema kapsamında, “İnsan ve İnsan Onuru” konulu konferans gerçekleştirildi.

Konferansa, Pazar Kaymakamı Selçuk Aslan, Belediye Başkanı Ahmet Basa, Recep Tayyip Erdoğün Üniversitesi Pazar Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Pazar Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof.Dr.Fatih Seyis, İlçe Müftüsü Vedat Başsan, İlçe Emniyet Müdürü Güngör Kaptan, Pazar Milli Eğitim Müdürü Nimet Büyük, Hemşin Milli Eğitim Müdürü Azim Önal, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, daire amirleri, din görevlileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Katılımcıların salona sığmadığı Konferans, Merkez Hatuniye Camisi İmam-Hatibi İbrahim Pişkin'in Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan İçe Müftüsü Vedat Başsan, İnsanoğlunun Allahın değer verdiği ve o değerleri de peygamberler vasıtasıyla bildirdiği çok onur sahibi bir varlık olduğunu belirterek, insanlığın bugün kan gözyaşı döktüğü dünyamızda Hz. Peygamberimize ve onun getirmiş olduğu mesajlara insanların her zamankinden çok daha muhtaç olduğunu söyledi.

Kaymakam Aslan burada yaptığı konuşmada, Biz görmeden sevdik peygamberimizi ifadesini kullanarak sözlerine başladı. Aslan, “Dünyada en çok kabul gören tanım ise ortak idealler, ortak hedefler ve ortak sevdalar etrafında bir araya gelmiş insan topluluğudur der sosyologlar. Hz. Peygamber (s.a.v) efendimizde bunların en büyüğüdür. Peygamberimiz pek çok noktada bizlere ilkleri duyurdu” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Öztürk, panelde yaptığı konuşmada, İslama kaçak kapılar açıldığını ifade ederek, “İslamın bir tane kapısı vardır, o da Kuran kapısıdır. Tefsir, hadis, tasavvuf ve fıkıh bir odadır. Onun için her işin başı Kuran’dır” dedi.

Öztürk, çıkanın indiği, kalkanın düştüğü, her yükselişin bir sonu olduğu dünyada yaşadıklarını kaydederek, şunları söyledi:
“Tüm insanlar, sırf insan olmaları dolayısıyla, Rablerinin bir armağanı olarak onur ve haysiyet sahibi olarak doğarlar. Bu onur, onun temel kişilik haklarının da temelidir. Başta yaşama hakkı olmak üzere insan, tabii bir takım hak ve özgürlüklere sahiptir ve bunları İslam dini çeşitli ilkelerle muhafaza altına almıştır. İnsan ve insan onuru, maddesi ve manasıyla; bedeni ve ruhuyla bir bütündür, parçalanamaz. Hiçbir insancıl düşünce ve ideoloji, İslâm’ın insan onuru konusundaki ayrıcalıklı konumuna alternatif oluşturamaz. Geride bıraktığımız yüzyıl, daha şimdiden insanlık onurunun had safhada zedelendiği talihsiz bir zaman dilimi olarak anılmaktadır. Ayrımcılık, ötekileştirme, ırkçılık, şiddet, işkence, terör, savaş, zulüm, sömürgecilik, emeğe saygısızlık, istismar, kürtaj, açlık ve kıtlık gibi onur kırıcı küresel sorunların kıskacındaki insanlık, tarihte görülmemiş bir sınavdan geçiyor. Şurası iyi bilinmelidir ki onurlu olarak yaratılan insanı onurlu veya onursuz kılan temel ölçüt de davranışlarıdır. Davranışları kendisini onurlandırmayan kimseyi haricî hiçbir aidiyet onurlandıramaz. İnsan, ırk, renk, zenginlik, soy-sop gibi maddî, izafî ve geçici ölçülere göre değerlendirilmemelidir. Sevgili Peygamberimiz (sas), insan onurunu maddî ölçütlerle değerlendirmenin yanıltıcı olabileceğine işaret etmiştir. İnsan bizatihi değerli ve onurlu bir varlıktır. Özellikle Suriye’de, Irak’ta, Arakan’da, Afrika’da, Somali’de, Mali’de, Filistin’de ve dünyanın muhtelif yerlerinde çiğnenen ve zedelenen insanlık onurunun yeniden yücelmesine ve korunmasına vesile olmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.”

Katılımcılara gül ve dini kitaplar hediye verilirken, konferans sonunda Kaymakam Aslan, Öztürk’e porselen plaket takdim etti.

111 FOTOĞRAF KARESİ İÇİN GALERİYİ TIKLAYIN