Karadeniz'de yaban domuzu avcılığına izin

Orman ve Su İşleri 12. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, bölgenin coğrafyası, iklimi ve bitki örtüsü ile önemli bir yaban hayatı ve av potansiyeline sahip olduğu belirtildi.

Bölgenin barındırdığı yaban hayatı potansiyeli bakımından av turizminin gelişmesine en elverişli sahalara sahip olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Doğu Karadeniz Bölgesi kıvrımlı ve zorlu bir arazi yapısına sahiptir. Yapılan tarım ise yüksek eğimli ve kısıtlı arazilerde, güç koşullar altında gerçekleştirilmekte, üretilen tarım ürünleri ise değerlidir. Yöre insanının kısıtlı olan ekili arazilerine sayıları son yıllarda oldukça artmış olan yaban domuzları ciddi zararlar vermeye başlamıştır. Yaban domuzlarının ekili tarım arazilerine verdiği zararlar vatandaşlardan gelen yoğun şikayetler sebebiyle çok iyi bilinmektedir.''



Açıklamada, bölgenin ekonomisine katkı için Artvin, Giresun, Gümüşhane, Trabzon ve Rize'de av turizmi izin belgeli turizm şirketlerine bedeli karşılığında avlattırılmak üzere toplam bin 747 yaban domuzu av kotası tahsis edildiği vurgulanarak, şöyle devam edildi:
''Av turizmi izin belgeli turizm şirketlerine bağlı illerde bedel karşılığı yaban domuzu avlattırılmak üzere izin verilecek. Avlanmalardan elde edilecek gelirin yaklaşık yüzde 60'ı avın yapıldığı köy tüzel kişiliklerine verilecektir. Bu da köylerde ekili tarım arazileri olan köylülerimizin ürünlerini korumaya yarayacak ve köy tüzel kişiliklerine bir maddi kaynak sağlayarak köylerin ortak işlerinin yapımına katkıda bulunacak ve köylülerimizin yaban hayatına sahip çıkması sağlanacaktır.''