Rize İl Sağlık Müdürü Tepe, Aşı Olmaktan Korkmayın

Tepe, yaz döneminde başlayan düğün merasimlerinde 'Horon ve ikramlar' konusunda uyarılarda bulunduklarını hatırlatarak, “Ne yazık ki horonlarda nefes nefese, sosyal mesafenin hiçe sayılması, bunlar özellikle Korona virüsün hızla yayılmasına sebep oldu.” dedi.

Tepe, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Özellikle yaz döneminde Rize'nin nüfusunun 2 kat daha artmasının Covid-19 vaka sayılarının artışına sebep olduğunun altını çizen Rize İl Sağlık Müdürü Tepe "Yaz döneminde çay tarımı nedeniyle, sıla ziyaretleri nedeniyle çok yoğun göç aldık. Bizim ilimizin resmi nüfusu 340 bin bandındayken bu yaz döneminde, özellikle Haziran ayından sonra nüfusumuz tahmini 800 binleri aşmış bir durumda. Rize nüfusu diğer illere nazaran daha hareketli bir yapıya sahip. Bir ilde seyahat, hareket ne kadar çoksa virüsün yayılma hızı da o kadar çok oluyor. İlimizden dışarıya bu yaz döneminde seyahat çok sık yaşandı. İl içerisinde de küçük bir coğrafya ve yoğun bir nüfusa sahibiz. İl içi de nüfus hareketliliği fazla olunca, bu da çok büyük bir etken oldu. Rizeliler yoğun bakıma düşen, çevresinde Covid-19'dan ölen insanları gördükçe duyarlı davranarak aşıya koştular. Rize'de yaptırdığımız cami anonslarının çok olumlu etkisini gördük. Bağda bahçede olan vatandaşlarımız hem hastalıkla ilgili bilgilendirici hem de aşıya davet eden bu anonslarla da birlikte vatandaşımızın aşıya yönelimi arttı. Rize'nin aşıda istediğimiz ivmeyi yakaladık ama yeterli değil. Birinci doz aşılamada yüzde 85'lere ulaştık. Bunun faydasını önümüzdeki aylarda göreceğiz.”

65 yaş üstünün yoğun bakımda olmamasını yaptırdıkları aşıya borçlu olduğunu belirten Tepe, “Rize'de aşı yaptırma oranı en düşük grubun 18 yaş üstü gençlerdir. Türkiye'de vaka sayılarında 1. olduğumuz için bunun bizim hastanelerimize, yoğun bakımlarımıza yansıması oldu. Can kayıplarımız oldu bu kayıplarımızın içerisinde gençlerimizde oldu. Gökyüzü aynı gökyüzü, yeşil aynı yeşil her şey normal gözükebilir size ama hastane kapısının arkasında gerçek hayat var. O yüzden lütfen aşı olun. Rize'de 60 yaş üstü iki doz aşı oranı yüzde 92. Yoğun bakımda değillerse bunu aşıya borçlular. Aşı çok büyük bir kalkan. Aşı olmak istediğimizde eğer dağda, köyde, uzak kırsal bölgedeyseniz bize bir alo demeniz yetiyor. Nerde olursanız olun biz gelip aşınızı yapıyoruz.” diye konuştu.