Rize’de Pikniklerde Mangal ve Ateş Yakmak Yasaklandı!

Yeni bir değerlendirme yapılıncaya kadar Rize'de piknik ve mesire yerleri, tabiat parkları, Milli parklar dahil tüm ormanlık alanlarda yangına sebebiyet verecek piknik ve benzeri amaçlarla ateş ve mangal yakılması yasaklandı.

Valilikten yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden alınan hava tahmin raporlarında sıcaklık değerlerinin artacağı belirtildiğinden, önümüzdeki günlerde oluşabilecek olağanüstü hava halleri nedeniyle mevsimsel veya insan faktörlerine bağlı olarak orman yangınlarının artabileceği değerlendirilerek 02.08.2021 tarihinden itibaren 6831 sayılı kanunun 74. maddesi gereğince;

1) Yeni bir değerlendirme yapılıncaya kadar Rize İlinin tamamında piknik ve mesire yerleri, tabiat parkları, Milli parklar dahil tüm ormanlık alanlarda ve yangına sebebiyet verecek piknik ve benzeri amaçlarla ateş yakılmasının yasaklanması.  

2) Ormanlık alanlara yakın düğün, nişan töreni vb. organizasyonlarda orman yangınlarına neden olabilecek havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı madde kullanılmasına müsaade edilmemesi.

3) Yangın söndürmede ilgili/ görevli kurum ve kuruluşların gerekli koordinasyonun artırılması.

4) Yangın riskinin yüksek olduğu değerlendirilen bölgelerde devriye ekip ve faaliyetlerinin artırılması.

5) Yangına hassas bölgelere yakın yerleşim yerlerinde ikamet eden vatandaşlarımızın orman yangınlarının takibi ve bildirilmesi konusunda bilgilendirilmesi.

6) Yangın söndürmede kullanılan (İl Özel İdaresi, Belediye, Karayolları. Devlet Su İşleri, Orman İdaresi, Askeri Birlikler vb. kurumların mülkiyetinde bulunan) araç, gereç ve ekipmanların her an kullanıma hazır bulundurulması.

7) Kolluk kuvvetleri ve orman teşkilatı görevlilerince piknik ve mesire yerleri ile ormanlık bölgelere gidiş­geliş yollarının kontrol altında bulundurulması ve şahıs/araç sorgulamalarının artırılması.
8) Rize İli dahilinde çıkan orman yangınlarını gören ve haber alan tüm resmi ve özel kuruluşlar ile vatandaşların yangın haberini 112 acil çağrı merkezini arayarak durumu bildirmelerine.

9) Yangına hassas günlerde özellikle cumartesi ve pazar günleri sorumluluk alanlarına göre oluşturulacak kolluk ekiplerince ortak devriye atılarak riskli sahaların denetimlerinin artırılması.

10) Orman yangınları çoğunlukla fındık ve çay bahçesi artıklarının kontrolsüz şekilde yakılmasıyla meydana geldiğinden, anız yakılmaması ve anız yakanlar hakkında yasal işlem yapılacağı konusunda vatandaşların muhtarlıklar vasıtasıyla bilgilendirilmesi.

11) Yangına müdahale ve/veya yangın soğutma çalışmalarında görevli personelin uygun teçhizat ile donatılması.         

Bu tedbirlere ilaveten mahallin şartlarına göre icap eden diğer tüm tedbirlerin de planlanarak/alınarak bizzat mülki idare amirleri tarafından orman teşkilatı, yerel yönetimler, kolluk birimleri ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlar ile koordineli bir şekilde takip edilmesi, yukarıda belirtilen tedbirlerin titizlikle takip edilmesi.       

Yukarıda sayılan kararlara uymayanlar hakkında Orman Kanunu, Kabahatler Kanunu ve Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde işlem yapılmasını ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini önemle rica ederim."