ÇAYKUR Kotayı Artırdı

ÇAYKUR Genel Müdürü Sütlüoğlu, yaptığı basın açıklamasında, 1'inci yaş çay döneminde çayda uygulanan 400 kiloluk çay kotasını 50 kilo artışla 450'ye yükselttiklerini söyledi.

Sütlüoğlu, bu rakamın Çaykur tarihinde bir rekor olduğunu da ifade ederek, "Üreticimizi özel söktere ezdirmeyeceğiz" dedi.

Günlük 6 bin 600 ton olan yaş çay işleme kapasitelerini, 8 bin tona çıkardıklarını kaydeden Sütlüoğlu, "Önemli bir kapasite artışı gerçekleşmiş oldu. Kapasite artışı 14 büyük fabrika kurmaya eş değer bir artış. Daha rahat çay alımlarını hedefledik. Önümüzdeki yıllarda kapasiteyi 10 bin tona kadar çıkaracağız. 10 bin tonlarda daha istikrarlı şekilde alım yapacağız. Bazı art niyetli kişilerin de yaş çay fiyatıyla oynaması mümkün olmayacak" diye konuştu.

Randevulu yaş çay alım sisteminde üçüncü yılın yaşandığını anlatan Sütlüoğlu, "Sistem oturdu. Çayda devrim diyebileceğimiz bir sistem. Bu sistem sonrası sorunlar azaldı, alım yerlerindeki izdihamlar sona erdi. Vatandaş haftada bir çaylığa gidiyor ve rahatlıkla çayını satabiliyor. Bir kaç yıldır çayda huzur dönemi yaşanıyor" ifadelerini kullandı.

Sütlüoğlu, "Son bir kaç gündür iyi niyetimize rağmen özel sektörün fiyatları aşağı çektiğini gördük. Vatandaşların rahatsız olduğunu ve sorunları bize ilettiğini gördük. Bu yönde şikayetler geliyor. Vatandaşı rahatlatmak manasında dönüm başına önce 350 sonra 400 kilogram olan kotamızı 450 kilograma çıkardık. Vatandaşımızın çayını dönüm başına 450 kilogramdan alacağız. Vatandaşımız paniklemesin, acele etmesin. Çaylarını sonuna kadar alacağız. Kötü niyetli firmalara fırsat vermesin" ifadelerini kullandı.

Asıl gücün üreticinin elinde olduğunu vurgulayan Sütlüoğlu, "Kendilerini zayıf, aciz, sanayiciye mahkum görmesin. Biz onların arkasındayız. Ne yapılması gerekiyorsa yapıyoruz. Paniklemesinler. Üretici 4 haftada çayını bize verecek. Birkaç gün içinde bize vermeye çalışmasın. Günlük kapasitemiz 8 bin ton. Fazla alırsak çay çürür, bu da zarar. Kontenjan tartışması da yapmak doğru değil. Acele etmesinler, sonuna kadar çayını alacağız" değerlendirmesinde bulundu.