Kestane Balı 260, Çiçek Balı 620 TL'den Satışa Sunuldu

Çamlıhemşin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Kestioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çamlıhemşin Meselavat Vadisi'nin "bal ormanı" ilan edildiğini, yörede 17 üreticinin, kütüklerin oyulması sonucu elde edilen ve "kara kovan" adı verilen yaklaşık 850 kovanda organik bal ürettiğini belirtti.

Kooperatif görevlileri tarafından sezon başında mühürlenen kovanların sağımının, yine kooperatif görevlileri nezaretinde mühürleri sökülerek mevsim sonunda yapıldığını ifade eden Kestioğlu, "Sağım sonrası balların tahlilini Ege Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Tarım İl Müdürlüğü ve IMO organik ürün kuruluşuna yaptırdık. Yaklaşık 850 kovandan bir ton kestane, 800 kilogram çiçek balı elde ettik. Bu son derece iyi bir miktar. Havaların vadide iyi olması balın miktarını etkiledi" dedi.

Kooparetif olarak organik balın fiyatını da belirlediklerini dilhe getiren Kestioğlu, "Kestane balını kilogramı 260, çiçek balını kilogramı 620 liradan satışa sunduk. Kestane balına kalep oldukça fazla ve yüklü miktarda siparişimiz vardı. Sipariş üzerine kestane balının tamamını sattık. Çiçek balının satışı ise devam ediyor. Balda kalite oldukça yüksek. Çünkü böyle bir doğa, bitki örtüsü ve çiçek hiçbir yerde yok. 1400 metre rakımlı vadide bulunan peteklerdeki arılar, 3 bin metreye kadar çıkarak polen topluyor. Bu da balın kalitesini artırıyor" diye konuştu.

Tüketicilerin bölgede satılan sahte ballara dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Kestioğlu, şöyle devam etti:

"Dünyaca ünlü turizm merkezi Ayder Yaylası'nın Çamlıhemşin ilçesinde olması nedeniyle yöreye çok sayıda turist geliyor. Maalesef dışarıdan bölgeye getirilen organik olmayan ballar yörede üretilmiş organik bal gibi satışa çıkarılıyor. Son zamanlarda bu tür şikayelterde artış yaşandı. Tüketicilerimizden ricamız mühürsüz bal almasınlar. Ürün aldıkları noktalara sertifika sorsunlar."