4. Uluslararası Tulum ve Müzik Festivali Başladı




Rize'de bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Tulum ve Müzik Festivali başladı. Başbakanlık Tanıtma Fonu ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca desteklenen festivalin açılış programı, yağışlı hava nedeniyle Çayeli 9 Mart Spor Salonunda gerçekleştirildi. Etkinliklere, Türkiye, Bulgaristan, Makedonya, Sırbistan, Romanya, Gürcistan ve Osetya Özerk Cumhuriyeti halk dansları topluluklarının aralarında bulunduğu 350 kişi katıldı.

Festivalin koordinatörü Şemsi Köseoğlu, yaptığı konuşmada, festivalle ülkeler arası dayanışmanın arttığını belirterek, "Uluslararası boyutuyla ülkeler arasındaki kültür alışverişini güçlendirmek, kalıcı dostluk ve kardeşlik ilişkileri kurmak, projeye katılacak ülkelerin danslarını yarıştırarak, müziğini dinleterek, hem kültürlerini tanıtmayı hem de diğer kültürleri tanıma imkanı bulmalarını amaçlamaktayız" dedi.

Çayeli Belediye Başkan Vekili Mustafa Baltacı ise festivalin amacının Karadeniz yöresine ait tulum enstrümanını dünyaya tanıtmak, Karadenizlilerin misafirperverliğini anlatmak ve ülkeler arasındaki kültür alışverişini güçlendirmek olduğunu ifade ederek, "Bulgaristan, Gürcistan, hepsi komşumuz, çalgılarımız hep aynı. Müziğin dili bir, aynı havayı soluyoruz. Bu tür etkinlikler bizi birbirimize yakınlaştıracak, dayanışmamızı artıracaktır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından halk dansları toplulukları gösteri sürdü. Katılımcılar, gösterileri ilgiyle izledi.

Festival, Rize'nin Fındıklı ve Artvin'in Murgul ilçesinde yapılacak olan etkinliklerle 7 Temmuz'a kadar sürecek.