TZOB Başkanı Bayraktar, Pazar'da laboratuar açtı



Ardeşen Ziraat Odası’na bir ziyaret gerçekleştiren Bayraktar, daha sonra Pazar ilçesine gelerek burada Pazar Ziraat Odası tarafından yapılan Toprak Analizi Laboratuarı'nın açılışına katıldı. Bayraktar hem Ardeşen’de hem de Pazar’daki açılışta çay tarımıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İlçe bir süre önce yapımı tamamlanan ve hizmet vermeye başlayan; Pazar – Çamlıhemşin Ziraat Odaları Başkanlığı, Ş. Şemsi Bayraktar Toprak ve Bitki Analiz Laboratuarı’ nın resmi açılışı törenle gerçekleştirildi.

Törene Kaymakam Selçuk Aslan, Çamlıhemşin Kaymakamı Hasan Gündoğdu, Pazar Belediye Başkanı Ahmet BASA, Çamlıhemşin Belediye Başkanı İdris Lütfü Melek, Türkiye Ziraat Odaları Birlik Başkanı Ş.Şemsi Bayraktar, Pazar Emniyet Müdürü Güngör Kaptan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Rize İl Müdür Yardımcısı Hasbi Koca, Siyasi Partilerin İlçe Başkanları, TZOB Karadeniz Bölge Temsilcisi ve Yönetim kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu, Rize, Çamlıhemşin, Fındıklı, Çayeli, Ardeşen, Pazar, Hopa, Borçka Ziraat Odası Başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, DOKA, Lipton, Rize Ticaret Borsası yetkilileri ve muhtarlar katıldı.

Pazar Ziraat Odası Başkanı Nurettin İnce burada yaptığı konuşmada, “Açmakta olduğumuz toprak ve bitki analiz laboratuarı Pazar Ziraat Odamızın öncülüğünde, Çamlıhemşin Ziraat Odamızın ortaklığı ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, Rize Borsası ve Lipton grubunun yardımlarıyla yaklaşık 300 bin TL harcanarak bölgemizin hizmetine sunulmuştur” dedi.

Kaymakam Aslan, törende yaptığı konuşmada, “Büyük Atatürk’ün güzel bir sözü vardır. ‘Köylü milletin efendisidir’ der. Biz sadece bu kısmını alırız. Sözün bütünü; gerçek müstahsil. Yani gerçek üretici olan köylü, milletin efendisidir. Tarım, hakikaten çok önemli ve stratejik bir sektör. Yokluğunda farkındayız. Tüm Ekonominin temelidir tarım. Profesyonelleşmeye ihtiyaç var. Diğer anlamda, Türkiye’de önemli ölçüde tarım profesyonelleşme yolunda ama istenilen noktada değil. Bunun için de köylülükten çiftçiliğe topyekûn geçebilmeliyiz. Tarım sektöründeki dönüşüm, köylülükten çiftçiliğe doğru dönüşüm daha da hızlanır. Türkiye de ki tarım sektörü bulunduğu stratejik noktada önemi idrak edilir. Çiftçimizde kendi öneminin idraki içinde olursa, Bizi doyuran toprağa gerekli değeri verirsek o toprak bizi doyurmaya devam eder” dedi.

Tarım dışı istihdam yaratamadıkları ve kırsal kalkınmayı bu bölgelerde hızlı bir şekilde gerçekleştirmedikleri için bu bölgede en önemli ekonomik faaliyetin çay ve fındık olduğunu, bu ürünlere de son zamanlarda kivinin de dâhil olduğunu belirten Bayraktar, “Bununla ilgili yaşanan sorunları ve üreticilerin sıkıntılarını çözmeye çalışıyoruz. Çay fiyatı açıklandı ve sezon başladı. Biz Çaykur’un kotasını bir miktar daha artırmasını düşünüyor ve bu konuyu çok önemsiyoruz” dedi.

“YAŞLANMIŞ ÇAY BAHÇELERİNİ YENİLEMEMİZ LAZIM”
Çay kaçakçılığı konusunda önemli mücadeleler içerisinde olduklarını belirten Bayraktar, “Zaman zaman dışarıdan gelen çay bu bölgede bizim arzımızı fazla gibi gösteriyor. Hâlbuki arzın fazlalığı değildir. Bu sıkıntı zaman zaman da piyasanın tıkanmasına neden oluyor. Kaçak çayın engellenmesi damak tadının değişmesiyle yakından alakalı olduğunu düşünüyorum. Çay bahçelerinin yenilenmesi konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını ikna ettik, proje de geliştiriyoruz. Bunun finans kaynağını sağladığımızda yaşlanmış çay bahçelerini yenilememiz lazım. Bu hem verimliliğin yükselmesi hem de kalite için lazım” Şeklinde konuştu.

“ÇAYKUR’U KANUNLA TASFİYE ETMEK İSTEDİLER”
Çay kanun tasarısı hakkında açıklamalarda bulunan Bayraktar, “Biliyorsunuz geçmiş yıllarda hazırlanan bir çay kanun tasarısı vardı. Biz buna müdahale etmek zorunda kaldık. Bu kanun Çaykur’un tasfiyesini öngören aynı zamanda Çaykur’u tasfiye ederek özel sektörü güçlendirmeyi düşünen bir anlayışla hazırlanmıştı. Biz buna müdahale ettik ve gündemden kaldırdık. Bugünlerde yeni bir çay kanunu tasarısı hazırlanıyor. İnşallah bizin görüşümüze açılacak. Orada çiftçilerimizin ve üreticilerimizin beklentileri doğrultusunda bu kanunun hazırlanmasını sağlayacağız. Burada Çaykur önemlidir. Çaykur’u ortadan kaldırdığınızda bundan hem çay sektörü hem de üreticimiz fevkalade zarar görecektir. Çaykur’a bu manada destek veriyorum” ifadelerini kullandı.


Foto: Mustafa ÖZYANIK