Pazarlı Şeref Kılıç doğal likapa yetiştiriyor



Nihat YALINKILIÇ
Bir dönümlük arazisinde çayın yanında ek gelir sağlamak için likapa bahçesi oluşturan üretici Kılıç, 7 yıl önce diktiği fidelerin 2009 yılında meyve vermeye başladığını ve o yıldan sonra verimin giderek arttığını belirterek bakımının çok iyi yapılması durumunda rekoltenin daha da artabileceğini söyledi.

Likapayı tamamen doğal olarak yetiştirdiğini anlatan Kılıç, ''Kimyasal gübre kesinlikle kullanmıyorum, tamamen doğal gübre ile yetiştirmeye çalışıyorum. Bu işin daha profesyonel yapılması durumunda iyi bir gelir elde edilebilir. Kısıtlı imkanlarla üretmeye çalıştığım ürünle, organik gübre ihtiyacımı karşılıyorum. Ayrıca özel tüketimimiz içinde kendimize bolca kalıyor'' şeklinde konuştu.

Likapa (Yaban Mersini) yetiştiriliciliği çaya ek gelir ürün olarak yapmaya başladığını belirten Kılıç, ''Alternatif ürünlerin içerisinde daha çok getirisi olacağı düşüncesiyle likapa yetiştirmeyi tercih ettim. 2006 yılında bir dönüm arazi üzerine 194 fidan dikerek 3 yıl sonra ürün almaya başladım ve o yıl sadece 80 kilogram ürün aldım. Aradan 7 yıl geçtikten sonra bahçe daha verimli duruma geldi. Bu yıl daha kaliteli ürün elde edebileceğim'' dedi.

Likapa'nın antioksidan özelliği taşıdığını anlatan Kılıç, ''Likapanın kullanım alanı oldukça fazla. İlaç ve kimya sanayisinde aranan bir meyve. Ayrıca reçel ve meyve olarak da tüketilebiliyor. Raf ömrü 15 gündür. Ancak uzun süre saklamak için şoklamak gerekir. Likapanın hasadı ise türüne göre haziran ayı ile ekim ayı arasında yapılır'' diye konuştu.

Kılıç, doğal ürünleri işyerinde satışa sunduğunu belirterek almak isteyenlerin 0 530 607 37 86 numaralı telefonundan kendisine ulaşabileceklerini ifade etti.