Ayder Kültür Sanat ve Doğa Festivali sona erdi



Çamlıhemşin Belediye Başkanı İdris Lütfü Melek, güreşlerden önce yaptığı konuşmada, dünyanın hiçbir yerinde olmayan Ayder Yaylası'nın doğal güzelliklerini turizmin hizmetine sunmaya devam ettiklerini söyledi.

Yaylanın doğal güzelliklerinin festival ile tanıtılmaya çalışıldığını ifade eden Melek, "Doğal güzelliklerin bitki örtüsünün dünyanın hiçbir yerinde olmadığını biliyoruz. Bu güzellikleri 12 ay turizmin hizmetine sunmak için çalışıyoruz. Festivaller ulusal boyut kazandı. Artık bu tür festivallere uluslararası boyut kazandırmak istiyoruz" dedi.

Ayder Yaylası'nda deste, ayak, küçük orta, büyük orta ve baş kategorilerinde yapılan güreşlere Rize'nin ilçeleri ile Artvin'in Yusufeli ve Murgul ilçelerinden 65 boğa katıldı.

Katılımcılardan Nurten Aykut'un, "Kibar" adını verdiği boğanın güreşler boyunca talimatlara uyması dikkat çekti. Aykut, boğasını güreş alanından çıkarırken Bağlama ihtiyacı duymadı. Boğa, sahibinin komutlarına uyarak güreş alanından çıktı. Aykut'un boğası, müsabakalar sonunda birinci oldu.

Aykut, Kibar'ın sözünü dinlediğini belirterek, "Kibar yedi yaşında ve onu ben büyüttüm. Ceviz, fındık, mercimek ve arpa ile besliyorum. Bütün komutlarıma uyuyor. Ne zaman 'dövüş' dersem, o zaman dövüşüyor. İki tane evladım var, Kibar üçüncüsü gibi. Dövüşü, beni dinleyişi ve herşeyi ile kibar olduğu için bu ismi verdim" dedi.

Küçük orta kategorisi final mücadelesinde ise boğalar aralıksız 45 dakika dövüştü. Dövüş sonunda bazı boğaların vücudunda yaralar oluştuğu gözlendi. Veterinerler yaralı boğaların tedavisini yaptı. Boğa güreşleri sırasında bazı boğalar sahiplerine saldırdı, vatandaşların arasına girdi. Olaylarda bir boğa sahibi hafif şekilde yaralandı.

Güreşlerde dereceye giren boğaların sahiplerine toplam 25 bin lira dağıtıldı ve çeşitli hediyeler verildi.