Pazar'da ÇAYKUR Fabrikalarında Grev



Çaykur'da, Tekgıda-İş Sendikası'na bağlı 9 bin 40 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından bu sabah uygulamaya konulan grev kararıyla Pazar’da Kirazlık, Pazar ve Melyat çay fabrikalarına grev yazıları asılarak, grev gözcüleri görevlendirildi.

Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, Çaykur Genel Müdürlüğü önünde yaptığı basın açıklamasında, grevi bilerek yaş çay kampanyasının başladığı döneme getirmediklerini belirterek, "Bu bir hukuki süreç, grev kararı almak zorundaydık" dedi.

Tek Gıda-İş Sendikası olarak bugün grevi başlattıklarını ifade eden Türkel, "Artık bu grevi bitirecek olan kamu işverenleridir. Bizim amacımız birilerine ders vermek değildir ancak kimsenin de bizi tehdit etmeye hakkı yok. Çaykur tarihinde ilk defa 7 bin mevsimlik işçiyi 20 Nisan'da işbaşı yapmaya çağırdı. Bu bir grev kırıcılığıdır ancak grev kırıcılığı da olsa işçilerimizin bir ay daha fazla maaş almasından memnuniyet duyarız. İşçilerimizi işbaşı yaptıktan sonra greve destek olmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Türkel, her gün grevle ilgili Artvin'den Tirebolu'ya kadar çalışmalarını sürdüreceklerini de kaydederek, "50 kişi, 150 kişi, 350 kişi artarak işçilerin hakkını alıncaya kadar bu grevi sürdüreceğiz. Bizim amacımız işçinin masasına bir simit daha fazla gitmesidir. İşveren gerekli şartlarda anlaşmaya yanaşsın, biz bir dakikada grevi bitirmeye hazırız.

Bazı sendika temsilcilerinin de destek verdiği işçiler, genel müdürlük binasına "Bu iş yerinde grev vardır" yazısını astı.

İşçiler, genel müdürlük önünde halay çektikten sonra dağıldı.

Tekgıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, 2009 yılından bu yana Çaykur işçilerinin toplu iş sözleşmesinden mahrum kaldığını belirterek, şunları kaydetti:
"Bu sürede kamu çerçeve protokolü kapsamında üyelerimize avans ödendi ama sosyal yardımlar ödenmedi. İşçilerimiz 5 yıldır toplu iş sözleşmesi haklarından genel anlamda mahrum bırakıldı. Çaykur işçisi ekonomik anlamda açıklandığı gibi aylık 2 bin 80 lira ücret almıyor. Çaykur'da yaklaşık bin 600 arkadaşımız bin liranın altında ücret almaktadır. 3 bine yakın arkadaşımız ortalama bin 200 lira ücret alıyor. Masadaki taleplerimiz yüksek olabilir. Uzlaşma ortak akılla bulunabilir. Uzlaşma, dayatma, teslim olma değildir.
Pazarlık için karşımıza herhangi bir rakamla gelinmedi. Günlük ortalama 17 lira civarında zam talebimiz var. Çaykur hiçbir teklifle karşımıza gelmiyor.
'Veremeyiz. Kamu çerçeve protokolü dışına çıkamayız' diyorlar. Kamu çerçeve protokolü yasa gereği iyi niyet belgesidir. Ortak bir nokta bulamadık ve grevi uygulamaya koyduk."

-ÇAYKUR'da 2008'den itibaren toplu iş sözleşmesi yapılamıyordu-

Tekgıda-İş Sendikası, Çaykur'da 66 yıldır yetkili sendika olarak görev yapıyor.

Öz Gıda-İş Sendikası'nın 2008 yılında başlattığı yetki mücadelesinin yargıya taşınması üzerine Çaykur'da bu dönemden itibaren yapılması gereken 2 toplu sözleşme imzalanamamıştı. Mahkemenin bu yıl yetkili sendika olarak Tekgıda-İş Sendikası'nı tayin etmesinin ardından toplu sözleşme görüşmeleri başlamıştı. Görüşmelerde işçi ücretlerinde uzlaşılamaması üzerine Çaykur tarihinde ilk kez grev kararı uygulamaya konuldu.

"RİZE'DE DEPREM OLUR"

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, "Çaykur'un çay almaması halinde burada 9, 10 şiddetinde deprem olur. Her taraf yıkılır ve herkes bu enkazın altında kalır" diye konuştu.

Çaykur'da toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı, sendika yaklaşık 10 bin işçi için grev kararı aldı. Çaykur yönetimi ise kararı tanımıyor, 7 bin 200 mevsimlik işçi göreve çağrıldı.

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, işçi barışı için Öz Gıda-İş Sendikası'nın mevcut 900 dolayındaki üyesinin de toplu iş sözleşmesinden yararlanması gerektiğini belirtmişti.

Öte yandan, Çaykur Genel Müdürlüğü, yaklaşık 7 bin mevsimlik işçinin telefonlarına kısa mesaj göndererek, 20 Nisan 2013 tarihinde işbaşı yapmalarını istemişti. Çağrıya uyan yaklaşık 4 bin 700 işçi işbaşı yaptı. Diğer işçilere ise işbaşı yapmaları için 24 Nisan'a kadar süre verildi.

Çaykur'da sezon boyunca yaklaşık 650 bin ton yaş çay işleniyor.