ÇAYKUR'un özelleştirilmesi söz konusu değil

Sütlüoğlu, ÇAYKUR Sosyal Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında, ÇAYKUR'un özelleştirilmesi konusunun bölge insanını tedirgin ettiğini belirtti.

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu'nun kendisini aradığını ifade eden Sütlüoğlu, şöyle konuştu:
''ÇAYKUR'un özelleştirileceği ve bu konuda bir hazırlık yapıldığına dair herhangi bir açıklaması olmadığı halde basında açıklama yapılmış gibi haberlerin çıktığını ve bunun da kendisini çok üzdüğünü, ÇAYKUR'un özelleştirilmesine yönelik hiçbir çalışmanın söz konusu olmadığını söyledi. Haberlerin bölgeyi son derece tedirgin ve rahatsız ettiğini, böyle bir çalışmanın olmadığına dair tekzip manasında bir açıklama yapmalarını söyledim. Açıklama yapacaklarını ifade ettiler.''

ÇAYKUR'un özelleştirilmemesi konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın net tavrı olduğunu kaydeden Sütlüoğlu, ''Başbakanımız ne derse o olur. ÇAYKUR'un özelleştirilmesine kesinlikle karşıdır. ÇAYKUR'un özelleştirilmesiyle ilgili herhangi çalışma söz konusu değil'' dedi.

Sütlüoğlu, ikinci sürgün dönemine 22 Haziran'da başladıklarını belirterek, ''Birinci sürgün bitmeden ikinci sürgüne başladık. Şu ana kadar 100 bin ton çay aldık. Günlük 7 bin ton seviyesinde çay alıyoruz. Fabrikalarımız bu çayı rahatlıkla işleyebiliyor. Programladığımız çayın yarısına yakınını ikinci sürgün döneminde almış durumdayız. Haziran ayında almış olduğumuz 90 bin ton çayın bedelini ödemeye başladık. Bu ayın sonuna kadar 157 milyonluk ödemeyi tamamlamış olacağız. Aksama olmayacak. Vatandaşlarımız ramazan ayının başına kadar çay paralarını almış olacaklar'' diye konuştu.

İmdat Sütlüoğlu, bu yıl ÇAYKUR olarak toplamda 318 bin 265 ton çay aldıklarını ifade ederek, ''Bu sene alacağımız çayın yarısına yakınını şu ana kadar almış bulunuyoruz. İkinci sürgün yaş çay alımlarının 20 gün daha devam edebileceğini tahmin ediyoruz. Ramazan Bayramı'ndan önce ikinci sürgün alımlarımızı tamamlamış olacağız. İkinci sürgünde 230-250 bin ton aralığında çay alımı yapacağımızı tahmin ediyoruz'' dedi.

ÇAYKUR'un birinci sürgünde yüzde 60'ın üzerinde çay aldığını belirten Sütlüoğlu, özel sektörün aldığı çayın yüzde 40'ların altında gözüktüğünü söyledi.

-''Maliyetlerimizi fiyatlarımıza yansıtmakta zorlanıyoruz''-

Sütlüoğlu, maliyetleri yüksek olduğu için çok ucuz çay satılan bir piyasada çayı satmakta zorlandıklarını belirterek, ''Maliyetlerimizi fiyatlarımıza yansıtmakta zorlanıyoruz. Satışlarımızı mevcut seviyede tutup artırmakta zorlanıyoruz. Piyasada fiyat açısından haksız rekabetle karşı karşıya kalıyoruz'' diye konuştu.

Kaçak çayla daha etkili, daha kapsamlı bir mücadele yapılması gerektiğini söylediklerini ifade eden Sütlüoğlu, ''Kaçak çayın organize suç kapsamına alınması gerekir. 5-6 bakanlığın koordineli olarak kaçak çaya yönelik çalışmayı birlikte yürütmeleri gerektiği kanaatindeyim'' dedi.

Sütlüoğlu, fabrikaların her şeyi hazır olmasına rağmen tam kapasiteye çıkamayan ve alım politikasını iyi yürütemeyen, bu konuda üzerine düşeni yapamayan, birtakım sıkıntılara yol açan fabrika müdürlerini görevden aldıklarını belirterek, ''Onların yerine başka arkadaşlarımızı görevlendirdik. Bazı fabrika müdürlerinin de yerlerini değiştirdik'' diye konuştu.