Rize'de Pileki Mağarası Turizme Kazandırılacak

İyidere İlçesinin Çiftlik köyündeki Pileki mağarasındaki toplantıya Avustralya Büyükelçisi Ian Biggs, İyidere Kaymakamı Mehmet Çağrı Özpolat, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Rize İl Jandarma Komutanı Albay Turhan Talu, İyidere Belediye Başkanı Ahmet Mete ve çok sayıda davetli katıldı.



Özpolat, toplantı öncesi Biggs ve misafirleri mağarayı gezdirerek, bilgi verdi.



DOKA Genel Sekreteri Kaldırım, toplantıda yaptığı konuşmada, DOKA olarak bölgede uyguladıkları proje sayısının 300'leri bulduğunu belirterek, ''Rize'de uyguladığımız program elliyi, proje bütçemiz 10 milyon lirayı aştı. Turizme ayırdığımız kaynak 30 milyon, toplam projeler için harcadığımız bütçe ise 60 milyon lira civarında. Turizmde altyapının geliştirilmesi çok önemli'' dedi.



Bölgede turizmin çeşitlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Kaldırım, ''Alternatif turizmi geliştirmemiz gerektiriyoruz. Orta Doğu'da Türkiye'yi bölgeyi yeryüzünün cenneti olarak tanımlıyorlar. Ancak coğrafya başka yerlerde de var, Avrupa'da var. Coğrafya'nın, yeşilliğin yanına alternatif turizmi koymamız gerekiyor. Manzara, deniz, ekoturizm var. Mağara turizmini de bunlardan biri yapmalıyız. Bölge mağaralar açısından çok zengin. Mağara turizmi bölgenin tanıtımı ve yöre halkı için çok ciddi bir ekonomik kaynak. Yerel ürünleri değerlendirmek için çok büyük olanak sağlıyor'' diye konuştu.