Sağlıklı beslenmek için siyah üzüm yiyin

Uydu, yaptığı açıklamada, üzümün pek çok faydası olduğunu belirterek, dünyada en çok tartışılan, üzerine araştırma yapılan meyve türünün üzüm olduğunu ifade etti.

Uzun yıllar önce Fransa'da üzümün faydaları konusunda bir araştırma yapıldığını anlatan Uydu, şöyle konuştu:
''Fransızların yiyeceklerinde yağ oranı yüksek olur. Ancak buna rağmen kalp hastalıklarına az yakalanıyorlar. Bu tezat bir durumdu. Yağlı yiyecek fazla tüketen insanların kalp damar hastalıklarına, tüketmeyenlere göre daha fazla yakalanması lazım. Bunun nedeni araştırıldığında, Fransızların ham maddesi üzüm olan şarabı çok tükettiği, üzümün de kalp damar hastalıklarına iyi geldiği, bu nedenle bu hastalıklara fazla yakalanmadıkları belirlenmiş.''

-Koyu renkli meyvelerin antioksidan özelliği daha fazla-

Kendisinin de yaptığı araştırmalarda üzümün kan hücreleri üzerine olan etkisini incelediğini anlatan Uydu, ''Sağlıklı beslenmek, kalp damar hastalıklarına daha az yakalanmak için üzümü bolca tüketmek oldukça fayda sağlıyor. Özellikle siyah üzüm, renkli bileşenlerinden dolayı antioksidan, anti kanserojen özellikler taşıyor. Nektar, aromatik bileşikler, Kolaybet antioksidan açısından, kanseri engelleme açısından çok önemli bir meyve. İçindeki bileşikler hiçbir meyve çeşidinde yok'' diye konuştu.

Koyu renkli gıdaların antioksidan özelliğinin diğer meyvelerden daha fazla olduğunu, Doğu Karadeniz'de yetişen kokulu üzümün de bunlar arasında bulunduğunu vurgulayan Uydu, koyu renkli bileşiklerin anti kanserojen özelliklerinin dünya literatürlerinde bilinen bir gerçek olduğunu kaydetti.

-Siyah üzümün kabuk ve çekirdeğini atmayın-

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Avni Uydu, üzümün özelikle kabuk ve çekirdeğinde antioksidan özelliklerinin çok yoğun olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
''İçindeki etli kısımda bu özellik, çekirdek ve kabuğundaki kadar yoğun değil. Oysa genellikle siyah üzümün içi yenir, kabuğu atılır. Ama asıl yenmesi gereken kabuktur. Suyunda da elbette ki yararlı maddeler var. Su ve şekeri bu kısımdan alınır. Keyif vericiliği belki daha fazladır. Ancak asıl özellik kabuk ve çekirdeğindedir. Kabuk ve çekirdek tüketmek belki zahmetli, ama yararı daha büyüktür. Yaptığımız çalışmalarda üzümün birinci sırada çekirdek, ikinci sırada kabuğunun antioksidan özelliğinin fazla olduğunu belirledik. Aslında tüm meyvelerde kabuğun yenmesi oldukça faydalıdır. Ama bunda da bir sorun ortaya çıkıyor. Pestisit kalıntıları da kabukta oluyor. Bu nedenle bol suda iyice yıkandıktan sonra tüketilmeleri gerekir.''