Hastalarını Resim Yaptırarak Tedavi Ediyorlar



İsmail Kahraman Kültür Merkezi'ndeki serginin açılışına, Rize Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Şafak Sümbül, Halk Sağlığı Müdürü Faik Özşahin ile hastalar ve yakınları katıldı.

Sümbül, törende yaptığı konuşmada, hastaların doğal ortamlarında, el sanatları ile uğraşmalarını sağlayarak iletişimlerini geliştirdiklerini söyledi.

Psikiyatri hastalarını, daha önceki yıllarda olduğu gibi hastanelere kapatıp tedavi etme yönteminin terk edildiğini belirten Sümbül, şöyle devam etti:

"Toplumun içinde kendi kuralları ile tedavi yöntemleri seçilmeye başlandı. Büyük hastaneler yerine artık normal hastanelerimizde psikiyatri servisi kuruyoruz. Bu tedaviler bir anlık tedavi değil. Belki de bir ömür boyu devam edilecek tedavilerdir. Birçok hastamız hastaneye yatırılıp tedavi ediliyor ve belli bir süre taburcu edildikten sonra tedavilerini devam ettiremiyorlar. Toplumda bulunduğu mekanda o kişilere doğru davranış biçimi sergilenmediği için tekrar hastaneye yatmak durumunda kalıyorlar. Böylece psikiyatri hastalarımız uzun süre hastanelerde yatmak durumunda kalıyor."

Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinin çok güzel işler yaptığını ifade eden Sümbül, "Rize'deki Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde 150 civarında hastamızı, hastaneye yatış tedavisi sonrası bu mekanlara alarak el sanatlarını ve toplumla olan iletişimlerini geliştirmek için bu hizmeti veriyoruz. Hastalarımıza uygun ortamları sağlayabilirsek, uygun iş alanları oluşturabilirsek toplumun normal bireyleri gibi hayatımızın bir parçası olarak hayatlarını devam ettireceklerdir" dedi.

Sergi, 3 gün ziyarete açık kalacak.