Ev sahiplerine kira geliri beyanı uyarısı

Berberoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Maliye Bakanlığı'nın 1 milyon 200 bin ev sahibine mektup gönderdiğini ve gelirlerini beyan etmeleri gerektiğini hatırlattığını ifade etti.

Maliye Bakanlığı'nın mal sahipleri adına kira beyanında bulunacaklara kolaylık için önceden beyannamelerini sistemden hazırladığını belirten Berberoğlu, şunları kaydetti:
''Vatandaşların yapması gereken, herhangi bir vergi dairesine müracaat ederek şifre almak, daha sonra internet üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanmış beyannameyi kontrol ederek yanlışlık varsa düzeltmek, yoksa onaylamak. Böylece beyannamesini vermiş olacaklar. Ayrıca 60 yaş üstü, özürlü, yaşlılığı, sakatlığı veya hastalığı nedeni ile vergi dairesine gidemeyecek durumda olanlar bağlı bulundukları vergi dairelerine bilgi vermeleri halinde beyannamelerini doldurma işlemleri evlerinde yapılabilecek.''

Konut kira gelirlerinin 1 kasım 2008 tarihinden itibaren 500 lira ve üzeri, iş yeri kira gelirlerinin ise tamamının banka kaçak bahis aracılığı ile yatma zorunluluğunu olduğunu vurgulayan Berberoğlu, şöyle devam etti:
''2011 yılında konut kira geliri 2 bin 800 lirayı aşanlar ile iş yeri kira geliri 23 bin lirayı aşanlar beyanname vermek zorundadır. Stopaj kesintisi olmayan iş yeri kira gelirinde ise beyanname verme sınırı bin 170 liradır. Sadece konut kira geliri elde edenlerin 2 bin 800 lirası gelir vergisinden muaftır. 2011 yılı kira gelirlerine ait yıllık gelir vergisi beyanname verme süresi 1 Martta başlayıp 26 Marta kadar devam edecektir. Kira gelirlerini süresinde veya eksik bildirenler, ceza ile muhatap olacaklardır. Verilen gelir vergisi beyannamelerinde ödenecek vergilerin birinci taksiti 31 Mart mesai bitimine kadar ödenecektir. İkinci taksitin son ödemesi ise 31 Temmuzdur. Vatandaşlarımız, odamız ve meslektaşlarımızın büroları ile ilgili vergi dairelerine giderek gereken bilgileri alabilirler.''  

HANGİ GİDERLERİ GELİRDEN DÜŞEBİLİRİZ?
* Ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri.
* İdare giderleri.
* Sigorta giderleri.
* Ev için harcanan borçların faiz giderleri.
* Konut olarak kiraya verilen bir adet evin iktisap yılından (satın alındığı tarih) itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin yüzde 5’i (İktisap bedelinin yüzde 5’i, tutarındaki indirim, sadece ilgili eve ait hasılata uygulanacak, indirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacak. 2007 yılından önce elde edilen konutlar için indirimden yararlanılması mümkün değil.
* Vergi, resim, harç ve şerefiyelerle belediyelere ödenen harcamalara katılma payları.
* Amortismanlar.
* Kiraya verilen gayrimenkul için yapılan onarım giderleri ile bakım giderleri.
* Ödenen kiralar ve diğer gerçek giderler.

VERGİ ORANI NE OLACAK?
* 9.400 tL’ye kadar % 15
* 23.000 tL’nin 9.400 tL’si için 1.410 tL, fazlası % 20
* 53.000 tL’nin 23.000 tL’si için 4.130 tL, fazlası % 27
* 53.000 tL’den fazlasının 53.000 tL’si için 12.230 tL, fazlası % 35