Çanakkale Şehitleri Tır Müzesi Pazar'da



Karadeniz Caddesi’ne kurulan Tırda Çanakkale Seddülbahir Özel Müzesi'nin sahibi olan yerel tarih araştırmacısı Ahmet Uslu'nun koleksiyonları sergilendi.

Müzeyi gezen Pazar Belediye Başkanı Ahmet Basa, 1915 Çanakkale ruhunu ifade eden bu gezici müzede gördükleriyle tekrar o günlere döndüklerini belirterek, “Türk milletinin hangi acılardan, hangi dönemlerden geçtiğini gördük. Sınırsız güce karşı nasıl mücadele verildiğini gördük. Çanakkale şehitlerimizin ruhları şad olsun. Mekanları cennet olsun. Allah bize bir kez daha o dönemdeki gibi Çanakkale'yi göstermesin” dedi.

Müze sorumlusu Enver Ali Kılıçgedik, Pazar Belediyesi’nin daveti ve katkılarıyla burada bulunduklarını belirterek, amaçlarının “Çanakkale ruhunu yaşatmak” üzere hazırlanan bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında tarihi hatırlatmak, yaşlılara maziyi hatırlatmak, gençlere tarihinin şerefli sayfalarını sunmak için bu hizmeti verdiklerini söyledi.

Kılıçgedik, yaptığı açıklamada, 3 yılda 52 il, 400 ilçeyi dolaştıklarını, yaklaşık 15 milyon ziyaretçiye ulaştıklarını kaydederek, şunları söyledi:
“Halka hizmet, tarihi bir bilgileri açısından Çanakkale'yi hatırlatmak adına gezici müze olarak ziyaretçilere bu konuda yardımcı oluyoruz. Ayrıca Çanakkale'yi ve şehitliklerimizi görme fırsatı bulamayan vatandaşlarımızın ayağına giderek onlara Çanakkale ruhunu yaşatmaya çalışıyoruz. Gezici müzemizde Çanakkale Savaşı'nda kullanılan malzemeler ile müzeye bağışlanan malzemeler var. Silahlar, kılıçlar, mermiler denizden ve karadan çıkarılmış boş kovanlar, savaşa katılan generallilerin rozet ve armaları ve asker eşyaları yer alıyor. Ayrıca savaşa katılan kişilerin torunları tarafından bağışlanmış eşyalarda bulunuyor. Doğudan gelerek Karadeniz Bölgesi’ni geziyoruz. Yurt genelindeki gezimizi 2015 yılı sonunda tamamlayacağız. Buradaki katkılarından dolayı Pazar Belediye Başkanı Ahmet Basa’ya çok teşekkür ediyoruz. Müzemiz, 3 gün boyuncu ziyaretçilere açık kalacak.”