Bu köpekler kaçakçılığa geçit vermiyor



Muhittin SANDIKCI
Çay, tütün ve içki kaçakçılığının önlenmesi için eğitilen 3.5 yaşındaki ''Donna'' ile uyuşturucu kaçakçılarına göz açtırmayan, 6 yaşındaki narkotik köpeği ''Nero'', Türkiye'nin Gürcistan'a açılan kapısı Sarp'ta 1.5 yıldır görev yapıyor. 

Günlük 500 gram mama ile beslenen köpekler, yoğun arama faaliyetinden arta kalan zamanlarını, eğitmenlerinin yanında, oyunla geçiriyor. Çay, tütün, içki ve uyuşturucu kokusuna aşırı duyarlı olan köpekler, aramalarda görevlilerin en büyük yardımcısı. 

Köpekler sayesinde geçen yıl ve bu yılın ilk iki ayında yurda kaçak yollarla sokulmaya çalışılan yaklaşık 5 milyon liralık kaçak çay ve sigara ele geçirildi.

Doğu Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Şanverdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sarp Sınır Kapısı'nda kimlikle geçiş uygulamasının ardından yolcu sayısının arttığını, kara hudut kapıları arasında birinci sıraya yükseldiğini belirtti. 

Yıllık yaklaşık 5 milyon 600 bin kişinin kapıdan geçiş yaptığını, geçişlerin yaz aylarında günlük 20-30 bin seviyesine ulaştığını ifade eden Şanverdi, ''Artan yolcu trafiğiyle kaçakçılık olaylarında da artış oldu. Gürcistan'da özellikle sigara, içki gibi ürünlerin fiyatlarının düşük olması cazibeyi artırdı. Bu nedenle Sarp Sınır Kapısı'ndaki ekibimiz son dönemlerde ciddi kaçakçılık olaylarına müdahale etti'' dedi.

Kapıda kaçakçılık ile mücadelede birer narkotik ve ''çaykotik'' köpeğinin de görev yaptığını dile getiren Şanverdi, şunları söyledi:
''Uyuşturucunun yanında, gümrük kaçağı çay, tütün ve içki ile de mücadele ediyoruz. Çay Türkiye açısından çok değerli ve vergisi çok yüksek bir ürün. Narkotik köpekleri uzun süredir var ancak kaçak çay ile mücadele için eğitilen 'çaykotik' köpekleri bir süre önce sınır kapılarında görev yapmaya başlandı. Çay, tütün ve içki kokusuna duyarlı 'Donna' bize çok yardımcı oluyor. Sınır kapılarında son yıllarda 'çaykotik' köpekleri ve diğer tedbirlerle kaçakçılık olaylarına karşı etkin mücadele veriliyor.''

-''Fiyatı yüksek ürünlerde kaçakçılık daha fazla''-

Şanverdi, Sarp Sınır Kapısı'nda geçen yıl Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında çok sayıda olaya müdahale ettiklerini ifade ederek, şöyle devam etti:
''Piyasa değeri 1 milyon 745 bin lira olan 365 bin paket gümrük kaçağı sigara, 55 bin lira değerinde sigara filtresi ve içki ele geçirildi. Saat, güneş gözlüğü ve cep telefonu gibi piyasa değeri yüksek ürünler de Türkiye'ye kaçak yollarla sokulmaya çalışılıyor. Gürcistan'da akaryakıt ucuz olduğundan dolayı akaryakıt kaçakçılığına da fazla rastlıyoruz. Geçen yıl yaklaşık 15 bin litrenin üzerinde gümrük kaçağı akaryakıt ele geçirdik. Et, bal ve fındık da kaçak ürünler listesinde. Türkiye'de vergisi ve fiyatı yüksek olan ürünlerde kaçakçılık olayı çok daha fazla oluyor. Ayrıca, Avrupa'da çalınıp Türk Cumhuriyetlerine götürülmek istenen birkaç aracı da ele geçirdik. Kaçakçılık işinde kullanılan 70 araca el koyduk. Sarp Sınır Kapısı'nda geçen yıl 252 olaya müdahale edildi ve 13 milyon 500 lira değerinde kaçak eşya ele geçirildi. Köpeklerimizin söz konusu kaçakçılıkları önlemede büyük payı var. Bu yıl da aynı gayretle çalışmalarımıza devam ediyoruz.''

Hüseyin Şanverdi, hayali ihracat konusunda da önemli çalışmalar yürüttüklerini, son dönemde 5 milyon liralık hayali ihracatı ortaya çıkardıklarını sözlerine ekledi.