Boğulma vakalarına sonarla müdahale edilecek



Hasanlar Barajı'nda düzenlenen tanıtım programına Düzce'nin yanı sıra Ardahan, Bartın, Bolu, Elazığ, Kars, Kocaeli, Kırklareli, Rize, Sivas, Trabzon, Tunceli ve Zonguldak'tan gelen AFAD ekipleri katıldı.

Tanıtımda baraj gölüne dalan dalgıçların 10 metre derinlikteki görüntüsü AFAD ekiplerine izletildi.

Cihazı ithal eden firmanın elektronik departman sorumlusu Kerem Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arama kurtarma ekiplerinin yeni geliştirilen cihazı ceset ve batıkların aranması amacıyla kullanacağını söyledi.

Cihazın Amerika'da yaygın kullanıldığına işaret eden Çakır, "Cihazımızla yapılabilecek şeylerin elbette sınırlaması vardır ama bunlar oldukça geniş yelpazeye yayılır. Batık ve ceset aramanın dışında harita okuyucu olarak da kullanılabilir. Bunun dışında muhtelif haritalar yüklenerek batimetrik katmanlar görüntülenebilir" şeklinde konuştu.

Cihazı kullanan arama kurtarma ekiplerinden olumlu geri dönüş aldıklarını belirten Çakır, "Cihazımız geleneksel sonara göre resim kalitesinde görüntü verebilme kabiliyetine sahiptir. Yani aşağıdaki bir batığı fotoğraf kalitesinde görüntüleyebilirsiniz. Geleneksel sonarda altta ne olduğunu anlamak için yorum yapmanız gerekir fakat bu cihazda resim kalitesinde görüntüyü alabildiğiniz için mevcut sonardaki görüntüyü yorumlamanız çok daha kolay olacaktır çünkü yoruma gerek kalmaz" diye konuştu.

Amerika'dan ithal edilen cihaz iki boyutlu görüntü alarak, yakınlaştırma özelliğiyle fotoğraf çekebiliyor.