Advertisement
       
Yazı Boyutu
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
ANASAYFA arrow HABERLER arrow YURT VE DÜNYA arrow Yargıtay, Haberal gerekçesini açıkladı
Yargıtay, Haberal gerekçesini açıkladı Yazdır e-Posta
Pazartesi, 19 Temmuz 2010

Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın açtığı tazminat davasında tahliye talebini reddeden 9 hakim için Yargıtay'ca verilen tazminat cezasının gerekçesi açıklandı.

Image
 

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, ''Ergenekon'' soruşturması çerçevesinde tutuklu bulunan Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın açtığı tazminat davasında, tahliye taleplerini reddeden dokuz hakimin bin 500'er TL tazminat ödemesine ilişkin kararın gerekçesini yayımladı.

Haberal'ın avukatları, müvekkillerinin bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunduğunu, hayati risk taşıdığını ve tutukluluk süresinin bu nedenle hastanede geçtiğinin mahkeme tarafından karar altına alınmasına karşılık, tahliye taleplerinin geri çevrildiğini belirterek, tahliye taleplerini reddeden dokuz hakim hakkında tazminat davası açmıştı.

Hakimlerin birinci sınıf hakim olması nedeniyle ilk derece mahkemesi sıfatıyla davayı görüşen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, hakimlerin her birini bin 500 lira manevi tazminat ödemeye mahkum etmişti.

Daire, karara ilişkin gerekçesini açıkladı.

Gerekçeli kararda, ''Dava konusu tutukluluğun devamına ilişkin karar ile davacının yaşam hakkının tehlikeye düşürüldüğü, koruma tedbiri ile öngörülen amaç dışında sonuçlar meydana geldiği, eşitlik ilkesine aykırı davranıldığı ve yeterli gerekçe de gösterilmediği, masumiyet karinesinin göz ardı edildiği, bu durumun, yoruma ihtiyaç göstermeyecek derecede açık ve kesin olan kanun hükmüne aykırı olduğu ve ağır kusur oluşturduğu, davalıların sorumluluklarını gerektirdiği kanaatine varılmıştır'' denildi.

Haberal'ın yaşam hakkının ''tehdit altında'' olduğuna işaret edilen kararda, şunlar kaydedildi:

''Öngörülemeyen bir yargılama sürecinin sonuçlanmasını beklemesi gerektiği kabul edilemez. Çünkü, yaşam hakkı, en kutsal ve birincil haktır. Davacının yaşam hakkının tehlikeye düşürülmesi, elinden alınması halinde, diğer tüm temel hak ve hürriyetlerin hiçbir değeri kalmayacaktır.

Yine, davacının dosyaya yansıyan öz geçmişi, bilim adamı kimliği, gerek ülke çapında ve gerekse uluslararası düzeyde başarılı çalışmalar yapmış olması, kaçma ve delillerin karartılmasına ilişkin değerlendirmelerde göz önünde bulundurulmak gerekir. İddianamede yer alan iletişimin tespiti kayıtlarından davacının, şüpheli sıfatı ile tüm yaşam ve faaliyetlerinin çok yakından izlendiği anlaşılmaktadır. Bu denli teknik imkanlara rağmen kaçma veya delillerin karartılması ihtimalinden söz edilmesi, inandırıcı bulunmamaktadır.

Yukarıda da vurgulandığı üzere, ceza yargılamasının tutuksuz yapılması asıldır. Koruma tedbiri anlamında tutuklama ise istisnai bir nitelik taşımaktadır. İstisnanın, kural haline dönüştürülmesi masumiyet karinesi ve adil yargılanma hakkının ihlali sonucunu doğurmaktadır.''

AA

 

Yorumlar
Yeni Ekle Ara
Yorum yaz
Adınız:
E-posta:
 
Başlık:
UBB Kodu:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Önceki   Sonraki >
Seymen Petrol

Seda Kuafor

Image

Rize, Pazar sitesi, Pazarınsesi, Pazarın haberleri habergüven, Pazarspor, Trabzon, Artvin, Rize

Rize, Pazar sitesi, Pazarınsesi, Pazarın haberleri habergüven, Pazarspor, Trabzon, Artvin, Rize Rize, Pazar sitesi, Pazarınsesi, Pazarın haberleri habergüven, Pazarspor, Trabzon, Artvin, Rize - Yargıtay, Haberal gerekçesini açıkladı

SİYASET HABERLERİ

 

Baykal mitinge davet edildi

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Deniz Baykal'ı referandum mitingine davet etti.

 

Soylu DP'den ihraç edildi

'Evet' oyu vereceğini açıklayan eski DP Genel Başkanı Soylu partiden ihraç edildi. 

 

Derin üzüntüye boğulduk

Başbakan Erdoğan, Rize'deki sel ile ilgili açıklama yaptı...

 

Gandiden Rize'ye bağşsağlığı

Kılıçdaroğlu, Rize'deki sağanak yağış, sel ve heyelan nedeniyle hayatını kaybedenlere başsağlığı diledi.

 

Milletvekilinden kadın istedi

''Evet'' oyu talep eden Milletvekilinden, evlenmek için ''hanım bulmasını'' istedi.

 

Ne zaman konuşacaklar

Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin TRT'de yapacakları referandum konuşmaları..

RİZEDE HAVA DURUMU

Rize

Kuafor Münevver

Gürgendibi Tesisleri

İnterAktif Bilgisayar

Kimler Çevrimiçi

Şuanda 17 konuk çevrimiçi

İstatistikler

Ziyaretçiler: 663622